tirsdag 24. april 2012

Tiurleik.

Tiurleik.Det er fredag ettermidag, bare en uke igjen av april måned. Vidar og jeg trasker med tunge sekker på ryggen innover høydene mot en tiurleik som vi har fulgt med på i noen år nå. Det tar ikke lange tiden før svetten drypper fra panna, snodig hvordan disse myrdragene trekker kreftene ut av beina. Godt å tenke på at det ligger tørt tøy i sekken.

Selv om det regner litt  fra en skydekket himmel, så er vi forventningsfulle til hva morgendagen vil bring. Værmeldingen tyder på at gradestokken vil krype under null i løpet av natta, så vi håper å få et vakkert snødekket landskap
.
Fremme ved spillplassen, så studerer vi sportegnene i området og det tyder på å være stor aktivitet også i år. Fototeltene våre står i nærheten av den knatten hvor den dominerende tiuren de siste årene har hatt tilhold, så vi håper at det også i år er denne som vil trekke til seg røyene.
Klokka bare er halv åtte, men vi bestemmer oss alikvel for å gå inn i teltene. Nå som vi er kommet så langt ut i april, kan vi regne med at fuglene vil "slå seg inn" på spillplassen tidlig på kvelden. Når alt er rigget i teltene og fotoutstyret er på plass, da har mørket falt på og snart høres storfugl som slår seg inn i trærne i området rundt. Også stortiuren er på plass, like ved sitter den oppe  i gamlefurua. Der sitter den og skuler utover spillplassen sin som den kjenner så godt, og kansje stusser den litt på de to forhøyningene i lanskapet som ikke har vært der til alle tider. Fra den ene, den lengst syd lyder en underlig brumming -Vidar har gått til ro for natta.Det er grytidlig neste morgen, snøen er kommet og på spillplassen har stortiuren ankommet og snart kommer også flere røyer til. Røyer som i løpet har våren har funnet frem til hvem av tiurene som er best egnet til å videreføre deres gener, de har nå gjort sine valg.
På de første bildene, som ikke er av noen kvalitet, teller jeg elleve røy og aner ende to tre i trærne like ved. På dette er det sju røy rundt ledertiuren.


Snart er det ett mylder av røy og andre tiurer som kommer opp til spillplassen for å prøve å vinne røyenes gunst.


Men stortiuren gjenvinner kontrollen og får sin gevinst.
To naturintereserte fotografer som har hatt tilholdi sine fotoskjul. De priser seg lykkelige over nok en gang å ha fått lov til å være vitne til dette urgamle spillet som har utspillt seg her i gamleskogen.

En vakker røy har gjort unna sine plikter, i løpet av de neste ukene vil hun bringe nye individer tilverden.Også i år skulle det være denne flotte tiuren som dominerte i dette området.
Håper vi ser deg igjen, -ta godt vare på deg selv!5 kommentarer:

 1. Hei!
  Utrolig flotte bilder med røy, tiur og snø!
  Fantastisk når man kan og har erfaringer å bygge på, hvor bra resultatene da blir!
  Gratulerer med bilder vi andre bare kan missunne deg!

  mvh. Anders Tveit.

  SvarSlett
 2. Her var mange fine bilder fra Tiurleiken, og veldig bra skildring av opplevelsen deres.
  Håper vi får anledning til en "Orreleik" om ikke alt for lenge??

  SvarSlett
 3. Her var det full pott! helt Suverent! Liker spesielt stemningen i de to første bildene med røyer i trærne. Der skulle vi ha vøri Ka'l!
  mvh kjell-erik

  SvarSlett
 4. Dette var helt topp Helge. Etter flere netter på leiken i år, er jeg så langt fra noe som ligner på dette. Gratulerer med en vellykket leik.
  Hilsen John

  SvarSlett
 5. God serie som skildrer tiurleiken godt. Flott teknisk og gode komposisjoner.

  SvarSlett